Αν και λίγα χρόνια στην Ελλάδα το TRX suspension training (προπόνηση ανάρτησης), έχει αποκτήσει ήδη φανατικούς υποστηρικτές. Η αρχική ιδέα προέρχεται από έναν Αμερικάνο πεζοναύτη.  Έψαχνε έναν τρόπο εκγύμνασης που θα μπορούσε να γίνει μέσα στην καμπίνα του πλοίου που υπηρετούσε. Κρεμώντας μια ζώνη από ένα ψηλό σημείο κατάφερε να δημιουργήσει μια σειρά ασκήσεων για όλο το σώμα. H ιδέα της ζώνης μετεξελίχθηκε στους ιμάντες προπόνησης ΤRX (Total-body Resistance Exercise).

Ποιά είναι τα βασικά πλεονεκτήματα της άσκησης?

Το βασικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι ότι μπορεί ο καθένας να γυμνάσει όλο το σώμα με όποια ένταση θέλει, οπουδήποτε κι αν βρίσκεται. Το σύστημα προσαρμόζεται σε ένα σταθερό σημείο, περιλαμβάνει δύο ιμάντες με λαβές για χέρια και πόδια. Έτσι εκτελούνται πολλοί και διαφορετικοί συνδυασμοί ασκήσεων. Το TRX μας δίνει την δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε το βάρος του σώματος μας και αλλάζοντας την κλίση του να αυξήσουμε ή να μειώσουμε την επιβάρυνση. Ίσως το ‘βάρος του σώματος‘ να μην σας φαίνεται αρκετό. Για σκεφτείτε λιγάκι….υπάρχει κάποια άσκηση στο γυμναστήριο στην οποία να σηκώνετε τα κιλά σας; Για τους περισσότερους μάλλον όχι.

Μια ακόμη πολύ σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τις κλασσικές-γνωστές μεθόδους άσκησης είναι η λειτουργική προπόνηση (functional training),η οποία γίνεται με το TRX. Οι ασκήσεις πλησιάζουν τις καθημερινές κινήσεις του ανθρώπινου σώματος ,γίνονται στις τρεις διαστάσεις, με αποτέλεσμα να παίρνουν μέρος περισσότερες της μιας μυϊκής ομάδας κι έτσι η προπόνηση να γίνεται πιο αποτελεσματική.
Οι ασκήσεις είναι απλές ή πιο σύνθετες και η ποικιλία τους μεγάλη. Υπάρχουν σχεδόν 300 διαφορετικές ασκήσεις με αποτέλεσμα αφενός ο ασκούμενος να μην πλήττει και αφετέρου το σώμα του να αποδίδει καλύτερα.

Είναι κατάλληλο είδος γυμναστικής για όλους?

Ένας αρχάριος χρειάζεται οπωσδήποτε την επίβλεψη γυμναστή ενώ για έναν έμπειρο ασκούμενο τα πράγματα είναι πιο εύκολα.

Το TRX μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους, ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία και να κάνει την προπόνησή σας περισσότερο ενδιαφέρουσα και αποτελεσματική.